Trapez ABCD o podanych podstawach AB i CD, AB>CD wpisano w okrąg. Długości krótszej podstawy, ramienia oraz przekątnej trapezu tworzą w podanej kolejnosci ciąg arytmetyczny o różnicy 3. miara kąta ostrego tego trapezu wynosi 60 stopni.
a)oblicz pole i obwód tego trapezu
b) sprawdź czy w trapez ten mozna wpisac okrąg
c) ramiona trapezu przedłuzono aż do przeciecia w punkcie P. oblicz pole trójkata CDP
trapez pole obwód
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
trapez pole obwód
a, b - podstawy; c - ramię; d przekątna. b, c, d --> c.a ; r = 3 --> b, b + 3 , b + 6;
z funkcji tryg:
\(\displaystyle{ \frac{h}{b + 3 } = \frac{\sqrt{3}}{2} \,\,\,\,}\) i \(\displaystyle{ \,\,\,\, \frac{\frac{a - b}{2}}{b + 3 } = \frac{1}{2} \,\,\,\,}\)
pitagoras na wysokość i policzysz podstawy.
reszta z górki.
z funkcji tryg:
\(\displaystyle{ \frac{h}{b + 3 } = \frac{\sqrt{3}}{2} \,\,\,\,}\) i \(\displaystyle{ \,\,\,\, \frac{\frac{a - b}{2}}{b + 3 } = \frac{1}{2} \,\,\,\,}\)
pitagoras na wysokość i policzysz podstawy.
reszta z górki.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 5 wrz 2010, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bp
- Podziękował: 14 razy
trapez pole obwód
Odświeżam.
florek177, z tej metody wychodzi poprostu tożsamość. Szukam innej zależności lecz nie moge znaleść. Jak ktoś wie to z góry dzieki.
florek177, z tej metody wychodzi poprostu tożsamość. Szukam innej zależności lecz nie moge znaleść. Jak ktoś wie to z góry dzieki.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 5 wrz 2010, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bp
- Podziękował: 14 razy
trapez pole obwód
z cosinusów, ale łatwiej bedzie: krótsza podstawa, ramie, przekątna, mamy jedną niewiadomą- pierwszy wyraz ciągu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
trapez pole obwód
A co u mnie widziałeś więcej niewiadomych - to jak z cosinusów by poszło ?-- 4 kwietnia 2012, 09:12 --
Za krótko chciałem (i wyszło z błędem) - równoramienność tyczy trapezu.piasek101 pisze:Np z cosinusów w trójkącie - ramię, dłuższa podstawa; przekątna (równoramienny jest).