oblicz obw trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Artzak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 16:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 3 razy

oblicz obw trapezu

Post autor: Artzak »

Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 2cm i 6cm , a cosinus kata przy dłuzszej podstawie jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).Oblicz obwód trapezu.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

oblicz obw trapezu

Post autor: Lbubsazob »

Jak poprowadzisz wysokość, to utworzy Ci się taki mały trójkąt. Jego najkrótszy bok ma długość 2. Teraz wystarczy ułożyć równanie \(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{1}{3}= \frac{2}{x}}\), gdzie x jest ramieniem trapezu.
ODPOWIEDZ