Obwód trójkąta ABC jest równy 21cm. Prosta równoległa do podstawy AB przecina wysokość CD w punkcie P, a boki AC i BC - odpowiednio w punktach E i F. Wiedząc że DP:PC = 1:2, oblicz obwód trójkąta CEF.
Z góry dzięki
Podobieństwo trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podobieństwo trójkątów
\(\displaystyle{ |DP|=x}\) oraz \(\displaystyle{ |PC|=2x}\)
Skala podobieństwa (dużego do małego) to \(\displaystyle{ k=\frac{|CD|}{|CP|}=...}\)
Skala podobieństwa (dużego do małego) to \(\displaystyle{ k=\frac{|CD|}{|CP|}=...}\)