Wyznacz pole kwadratu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od boku.
Próbowałam to zrobić, ale za nic nie chciał mi wyjść wynik z odpowiedzi: \(\displaystyle{ P= \frac{a ^{2}+4a+4 }{2}}\)
Pole kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bialystok
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 18 razy
Pole kwadratu.
Pole kwadratu można liczyć tak:
\(\displaystyle{ P=a^{2}}\) lub \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}d^{2}}\)- gdzie d- przekątna.
przyjmując, że bok ma długość \(\displaystyle{ a}\), to przekątna ma długość \(\displaystyle{ a+2}\) i podstawiasz do wzoru:P
\(\displaystyle{ P=a^{2}}\) lub \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}d^{2}}\)- gdzie d- przekątna.
przyjmując, że bok ma długość \(\displaystyle{ a}\), to przekątna ma długość \(\displaystyle{ a+2}\) i podstawiasz do wzoru:P