Objętość klocka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Reamider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Objętość klocka

Post autor: Reamider »

Oblicz objętość klocka o wymiarach podanych na rysunku.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Objętość klocka

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ V=2 \cdot 3 \cdot 4 + 2 \cdot 2 \cdot 1 = 24+4=28 \ cm^3}\)

lub

\(\displaystyle{ V=5 \cdot 4 \cdot 2 - 3 \cdot 2 \cdot 2 = 40-12 = 28 \ cm^3}\)
ODPOWIEDZ