Obwód trapezu równoramiennego
Obwód trapezu równoramiennego
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 30 cm, a odcinek łączący środki przekątnych trapezu ma długość 1, 5 cm. Wiedząc że w ten trapez można wpisać okrąg oblicz: a) długość podstawy trapezu b) długość średnicy okręgu wpisanego w ten trapez. Proszę pilnie o pomoc nie moge rozwiązać do konca układu równań..
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obwód trapezu równoramiennego
\(\displaystyle{ a+b=2c}\) i \(\displaystyle{ a+b+2c=30}\)
stąd
\(\displaystyle{ 2a+2b=30}\)
a)
Liczysz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+3b=30 \\ \frac{a-b}{2}=1,5 \end{cases}}\)
b) Średnica to wysokość trapezu
Policz \(\displaystyle{ c}\), a potem wysokość z Pitagorasa
stąd
\(\displaystyle{ 2a+2b=30}\)
a)
Liczysz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+3b=30 \\ \frac{a-b}{2}=1,5 \end{cases}}\)
b) Średnica to wysokość trapezu
Policz \(\displaystyle{ c}\), a potem wysokość z Pitagorasa