Trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Trapez równoramienny
Proszę o pomoc z zadaniem: Dany jest trapez równoramienny, w którym 3 boki mają dłudość a, zaś 4bok ma długość 2a. Wyznacz kąty, jakie tworzy przekątna trapezu z podstawami i ramionami tego trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Trapez równoramienny
zrób rysunek, a - górna podstawa i ramiona; 2a - dolna podstawa; dorysuj wysokości i oznacz odcinki dolnej podstawy; masz trójkąty prostokątne; trójkąt równoramienny.
masz np. \(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{2}}{a} = cos(\alpha)}\);
masz np. \(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{2}}{a} = cos(\alpha)}\);