W trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bertol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

W trapezie

Post autor: Bertol »

W trapezie suma miar kątów ostrych leżących przy dolnej postawie wynosi 102^.Dwusieczne tych kątów zawierają przekątne tego trapezu. Oblicz kąty trapezu. Jeżeli to z jakiegoś twierdzenia to proszę o uzwględnienie tego w odpowiedzi...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

W trapezie

Post autor: piasek101 »

167025.htm
Bertol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

W trapezie

Post autor: Bertol »

tylko tu jest problem jak udowodnić to, że on jest równo ramienny... Tu tkwi cały problem ... szukałem w wyszukiwarce, ale te odpowiedzi mi nic, nie mówią...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

W trapezie

Post autor: piasek101 »

Z sumy miar katów trapezu leżących przy jednym ramieniu i sumy miar kątów trójkąta - trapez przecięty przekątną (dwusieczną).
Bertol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

W trapezie

Post autor: Bertol »

Czy mógłbyś wykonać rysunek, ponieważ moim zdaniem wychodzi redukcja z tego... Próbowałem tworzyć prostokąty, równoległoboki, jedyne co można obliczyć to kąty przy przecięciu się przekątnych...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

W trapezie

Post autor: piasek101 »

Przetnij trapez jedną przekątną.

Kąt ostry trapezu składa się z dwóch równych (x); kąt rozwarty (y); zachodzi :

(z trapezu - patrz mój poprzedni post) \(\displaystyle{ 2x+y=180}\)

(z trójkąta) \(\displaystyle{ x+y+z=180}\) z obu masz \(\displaystyle{ x=z}\) zatem trójkąt jest równoramienny.

Z drugiej strony trapezu analogicznie.
ODPOWIEDZ