sześciokąt wpisany i opisany na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
varianttsi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolnośląskie

sześciokąt wpisany i opisany na okręgu

Post autor: varianttsi »

Do okręgu należą punkty A=(0,0), B=(7,1), C=(6,8). Oblicz pole sześciokąta foremnego wpisanego w ten okrąg jak też pole sześciokąta foremnego opisanego na tym okręgu.

Jest to zadanie, które sprawiło mi dosyć duże trudności, dlatego proszę szczerze o szczegółowe rozwiązanie. Albo jakiekolwiek.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

sześciokąt wpisany i opisany na okręgu

Post autor: rodzyn7773 »

Równanie okręgu będzie miało postać:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
gdzie punkt \(\displaystyle{ S(a,b)}\) jest środkiem okręgu a r jego promieniem.
Tworzysz układ równań podstawiając do równania okręgu znane punkty:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=r^2 \\ (7-a)^2+(1-b)^2=r^2 \\ (6-a)^2+(8-b)^2=r^2 \end{cases}}\)

Z tego można utworzyć następnie taki dużo prostszy do rozwiązania układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (7-a)^2+(1-b)^2= a^2+b^2\\ (6-a)^2+(8-b)^2= a^2+b^2\end{cases}}\)
Z tego układu policzysz a i b. Znając a i b policzysz r ze wzoru:
\(\displaystyle{ r^2=a^2+b^2}\)
Znając promień policzysz długości boku sześciokąta foremnego.
ODPOWIEDZ