Witam
Poszukuje wzorów na promień okręgu wpisanego i opisanego na wielokącie.
Czy istnieją takie wzory ?
podanie wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
podanie wzoru
Dla wielokątów o trzech bokach:
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ P}\) - pole
\(\displaystyle{ a,b,c}\) - długość boku
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ P}\) - pole
\(\displaystyle{ a,b,c}\) - długość boku