Skala podobieństwa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Inspector
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 16 gru 2009, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tokyo
Podziękował: 17 razy

Skala podobieństwa

Post autor: Inspector »

Witam!
Dane są dwa prostokąty podobne o polach P1 i P2. jeżeli \(\displaystyle{ \frac{P1}{P2}=2}\) i Ob większego prostokąta jest równy 24cm.Ile wynosi skala podobieństwa?Oblicz Ob mniejszego prostokąta.

Moje obliczenie: \(\displaystyle{ \frac{P1}{P2}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{24}{P2}=2}\)
\(\displaystyle{ 24=2P2}\)
\(\displaystyle{ P2=12}\)

znalazłem taki wzór: że skala podobieństwa to \(\displaystyle{ k^{2} = ...}\)
i nie wiem czy dobrze myślę ale ta 12 chyba nie jest odpowiedzią na pierwsze pytanie w tym zadaniu
\(\displaystyle{ k^{2} = 12}\)
\(\displaystyle{ k= 2\sqrt{3}}\)

Nie wiem też jak obliczyć Ob mniejszego prostokąta.
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Skala podobieństwa

Post autor: Mortify »

niech:
\(\displaystyle{ a,b}\)- boki prostokąta o polu \(\displaystyle{ P_2}\)
skoro te prostokąty są podobne, to znaczy, że:
\(\displaystyle{ ka, kb}\) to boki prostokąta o polu\(\displaystyle{ P_1}\)., gdzie \(\displaystyle{ k}\) to skala podobieństwa\(\displaystyle{ P_1}\) do\(\displaystyle{ P_2}\).
\(\displaystyle{ P_1=ka*kb=k^2 ab}\) (stąd jest ten kwadrat)

\(\displaystyle{ P_2=ab}\)

\(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_2}=2}\)

\(\displaystyle{ \frac{k^2ab}{ab}=2}\)

\(\displaystyle{ k^2=2}\)

\(\displaystyle{ k= \sqrt{2}}\), bo \(\displaystyle{ k>0}\).

\(\displaystyle{ Ob_1=24cm}\)

\(\displaystyle{ Ob_1=2(ka+kb)=k*2(a+b)}\)

\(\displaystyle{ Ob_2=2(a+b)}\)

\(\displaystyle{ \frac{Ob_1}{Ob_2}=k}\)

czyli\(\displaystyle{ Ob_2=12 \sqrt{2} cm}\).
Inspector
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 16 gru 2009, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tokyo
Podziękował: 17 razy

Skala podobieństwa

Post autor: Inspector »

Trochę pomotałem. Dzięki za dokładne objaśnienie!
ODPOWIEDZ