zadanie 1
Podziel 100zl między 3 chłopców tak, aby Oskar otrzymał dwa razy tyle co Michał, a Michał trzy razy tyle co Kuba.
zadanie 2
Dwanaście stojących na parkingu pojazdów- motocykli i samochodów- ma łącznie 38 kół.Ile motocykli stoi na parkingu ?
zadanie 3
Banknot pięćdziesięciozłotowy rozmieniono na dwuzłotówki i pięciozłotówki. Otrzymano 16 monet.Ile było dwuzłotówek?
zadanie4
Pan Jan jest dwa razy starszy od swojego syna. Dziesięć lat temu był od niego trzy razy starszy.Ile lat ma syn pana Jana?
zadanie5
Ile soli należy wsypać do 120kg wody, aby otrzymać solankę 4-procentową?
równania i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
równania i nierówności
1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} O+M+K=100 \\ M=3K\\O=2M \Rightarrow O=6K \end{cases}}\)
2.
x-motocykle
y-samochody
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=12 \\ 2x+4y=38 \end{cases}}\)
3.
x-dwuzłotówki
y-pieciozłotówki
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=16 \\ 2x+5y=50 \end{cases}}\)
4.
\(\displaystyle{ \begin{cases} j=2s \\ (j-10)=3(s-10) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} O+M+K=100 \\ M=3K\\O=2M \Rightarrow O=6K \end{cases}}\)
2.
x-motocykle
y-samochody
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=12 \\ 2x+4y=38 \end{cases}}\)
3.
x-dwuzłotówki
y-pieciozłotówki
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=16 \\ 2x+5y=50 \end{cases}}\)
4.
\(\displaystyle{ \begin{cases} j=2s \\ (j-10)=3(s-10) \end{cases}}\)