Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuj-pom
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
Witam mam problem z jednym zadaniem oto treść:
Oblicz pole rąbu o boku 17cm, w którym długości przekątnych różnią o 14 cm.
Potrzebuje na teraz z góry dzięki:)
Oblicz pole rąbu o boku 17cm, w którym długości przekątnych różnią o 14 cm.
Potrzebuje na teraz z góry dzięki:)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuj-pom
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
Oznacz długości przekątnych przez \(\displaystyle{ x,y}\) i wypisz zależności, które wynikają z danych (wskazówka: przyda się twierdzenie Pitagorasa).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuj-pom
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
chwila bo nie rozumie oznaczylem przekatne i wlasnosci ze x=y+14 lub x=y-14 o to chodzi jak tak to co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
Tak, pierwsza zależność to \(\displaystyle{ x-y=14}\). Teraz wykorzystaj drugą podaną informację (o długości boku).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuj-pom
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
Chodzi o to, żeby powiązać jakąś zależnością \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ 17}\) (czyli długość boku rombu).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuj-pom
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{2}x \right) ^{2} + \left ( \frac{1}{2}y \right) ^{2} = 17 ^{2}}\)
tak??
tak??
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, o 00:13 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
Tak, ale: prosisz innych o pomoc, więc postaraj się chociaż, żeby tym innym wygodnie czytało się to co piszesz i używaj LaTeX-a (nie wspominając już nawet o tym, że taki jest wymóg regulaminu). Jeśli poprawisz zapis, podam kolejną wskazówkę.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuj-pom
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{2}x \right) ^{2} + \left ( \frac{1}{2}y \right) ^{2} = 17 ^{2}}\)
Sorki nie umie sie tym obslugiwac ale cos zrobilem
Sorki nie umie sie tym obslugiwac ale cos zrobilem
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
Świetnie, masz zatem układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y=14 \\ x^2+y^2=4 \cdot 17^2 \end{cases}}\)
Natomiast to czego szukasz to \(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}xy}\) (taki jest bowiem wzór na pole rombu).
Spróbuj z dwóch powyższych równań wyznaczyć \(\displaystyle{ \frac{1}{2}xy}\). Podpowiedź: nie trzeba w tym celu wcale wyznaczać dokładnych wartości \(\displaystyle{ x,y}\), można sprytniej.
Q.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y=14 \\ x^2+y^2=4 \cdot 17^2 \end{cases}}\)
Natomiast to czego szukasz to \(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}xy}\) (taki jest bowiem wzór na pole rombu).
Spróbuj z dwóch powyższych równań wyznaczyć \(\displaystyle{ \frac{1}{2}xy}\). Podpowiedź: nie trzeba w tym celu wcale wyznaczać dokładnych wartości \(\displaystyle{ x,y}\), można sprytniej.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuj-pom
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
jak oblicze to napisz ale narazie wielkie dzieki
-- 14 kwi 2010, o 01:03 --
w drugim rownaniu nie powinno byc tak:
\(\displaystyle{ x^{2} +y^2=4 * 17^2}\)
-- 14 kwi 2010, o 01:04 --
\(\displaystyle{ \left(4*17 \right) ^{2}}\)-- 14 kwi 2010, o 01:06 --juz mam x = 24 y =10 dzieki wielkie
-- 14 kwi 2010, o 01:03 --
w drugim rownaniu nie powinno byc tak:
\(\displaystyle{ x^{2} +y^2=4 * 17^2}\)
-- 14 kwi 2010, o 01:04 --
\(\displaystyle{ \left(4*17 \right) ^{2}}\)-- 14 kwi 2010, o 01:06 --juz mam x = 24 y =10 dzieki wielkie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Potrzebuje rozwiazania pracy domowej
A bez wyznaczania wartości \(\displaystyle{ x,y}\) można było podnieść pierwsze równanie do kwadratu i potem odjąć równania stronami.
Q.
Q.