pole kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Linka2655
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lbr
Podziękował: 1 raz

pole kwadratu

Post autor: Linka2655 »

jak zmieni się pole kwadratu jeżeli każdy jego bok zmniejszymy o 10% ?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

pole kwadratu

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ P_{1}=a^2}\)

\(\displaystyle{ P_{2}=0,9a \cdot 0,9a = 0,81a^2}\)

pole zmniejszy się o 19%
Linka2655
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lbr
Podziękował: 1 raz

pole kwadratu

Post autor: Linka2655 »

a czemu 0.9??-- 13 kwi 2010, o 21:49 --spoko już rozumiem:D
ODPOWIEDZ