oblicz pole równoległoboku
oblicz pole równoległoboku
oblicz pole równoległoboku, w ktorym ramię ma\(\displaystyle{ 6cm}\)kat nachylenia do podstawy \(\displaystyle{ 30 \cdoti^{o}}\) podstawa \(\displaystyle{ 10cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz pole równoległoboku
\(\displaystyle{ P=a \cdot b \cdot sin \alpha = 6 \cdot 10 \cdot \frac{1}{2} = 30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz pole równoległoboku
wysokość opuszczona na dłuższy bok
\(\displaystyle{ a=10, b=6}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{h}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{h}{6}}\)
\(\displaystyle{ h=3}\)
wysokość opuszczona na krótszy bok
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{H}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{H}{10}}\)
\(\displaystyle{ H=5}\)
\(\displaystyle{ P=ah = 10 \cdot 3 = 30 \ lub \ P=bH= 6 \cdot 5 = 30}\)
\(\displaystyle{ a=10, b=6}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{h}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{h}{6}}\)
\(\displaystyle{ h=3}\)
wysokość opuszczona na krótszy bok
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{H}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{H}{10}}\)
\(\displaystyle{ H=5}\)
\(\displaystyle{ P=ah = 10 \cdot 3 = 30 \ lub \ P=bH= 6 \cdot 5 = 30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
oblicz pole równoległoboku
Nie dubluj tematów :
post706717.htm
Jeśli podpowiedź uznajesz za niewystarczającą - wystarczy pytać dalej - tak właśnie jak w tym wątku.
post706717.htm
Jeśli podpowiedź uznajesz za niewystarczającą - wystarczy pytać dalej - tak właśnie jak w tym wątku.