styczna i sieczna

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
malenstwo31
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: w-w
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

styczna i sieczna

Post autor: malenstwo31 »

Udowodnij, że:


a) \(\displaystyle{ |PO|^{2}}\) - \(\displaystyle{ r^{2}}\)=-\(\displaystyle{ |PR|^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ |PO|^{2}}\) - \(\displaystyle{ r^{2}}\)= -|PR|* |PS|
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

styczna i sieczna

Post autor: piasek101 »

malenstwo31 pisze: a) \(\displaystyle{ |PO|^{2}}\) - \(\displaystyle{ r^{2}}\)=-\(\displaystyle{ |PR|^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ |PO|^{2}}\) - \(\displaystyle{ r^{2}}\)= -|PR|* |PS|
a) klasyczny Pitagoras - połącz O z R.

b) sprawdź czy dobrze przepisałaś - bo dla mnie to nie jest prawdą.
ODPOWIEDZ