Sieczna okręgu i długość cięciwy
Sieczna okręgu i długość cięciwy
Z punktu P ( leżącego na zewnątrz okręgu ) poprowadzono sieczną okręgu o środku S i promieniu długości 5. Sieczna przecina okrąg w punktach A i B. Wiedząc, że |PB|= 12 i |PS| = 11 oblicz długość cięciwy AB.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Sieczna okręgu i długość cięciwy
(2x) - szukane
(y) - odcinek łączący (S) ze środkiem AB
Zachodzi (zrób rysunek) :
\(\displaystyle{ x^2+y^2=5^2}\) oraz \(\displaystyle{ y^2+(12-x)^2=11^2}\)
(y) - odcinek łączący (S) ze środkiem AB
Zachodzi (zrób rysunek) :
\(\displaystyle{ x^2+y^2=5^2}\) oraz \(\displaystyle{ y^2+(12-x)^2=11^2}\)