Proszę o zrobienie 3 zadań.
1.Dany jest trójkąt prostokątny ABC który kąt przy wierzchołku C ma 90stopni, kąt ostry przy wierzchołku A ma 30 stopni i |AB|=10cm.Oblicz pole tego trójkąta.
2.Pole trójkąta prostokątnego ABC w którym kąt przy wierzchołku C jest prosty kąt przy wierzchołku B ma 60 stopni, jest równe
10\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)cm2.Oblicz obwód tego trójkąta.
3.W trójkącie prostokątnym ABC w którym kąt przy wierzchłku C jest prosty, kąt ostry przy wierzchołku A ma 60stopni.Oblicz obwód tego trójkąta jeżeli |BC|=9cm
Twierdzenie Pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: częstochowa
- Podziękował: 10 razy
Twierdzenie Pitagorasa
zad.3
Mamy dany trojkat prostokątny ABC. 1 bok przyprostakatny wynosi 9cm= 9 cdot 9=81cm2. 2bok przyprostkatny ma 60stopni, zatem 1-90 2-60 3-90+60=150, zatem 180-150=30stopni. Czyli 2bok przyrostokatny wynosi 9:2=4,5cm 4.5 cdot 4.5=20.25 3bok-x
Twirdzeinie: 81+20.25=x2
x2=101.25
x=10.6
Zatem: 1bok-9cm 2bok-4.5cm 3bok-10.6cm
OB=9+10.6+4.5=24.1[cm]
Podobnie trzeba zrobić tamte 2 zadania.
Pozdrawiam
Mamy dany trojkat prostokątny ABC. 1 bok przyprostakatny wynosi 9cm= 9 cdot 9=81cm2. 2bok przyprostkatny ma 60stopni, zatem 1-90 2-60 3-90+60=150, zatem 180-150=30stopni. Czyli 2bok przyrostokatny wynosi 9:2=4,5cm 4.5 cdot 4.5=20.25 3bok-x
Twirdzeinie: 81+20.25=x2
x2=101.25
x=10.6
Zatem: 1bok-9cm 2bok-4.5cm 3bok-10.6cm
OB=9+10.6+4.5=24.1[cm]
Podobnie trzeba zrobić tamte 2 zadania.
Pozdrawiam