wysokość trójkąta równoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
wysokość trójkąta równoramiennego
Punkty: A = (4;-1), B= (-2;3) i C = (-3; -5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Oblicz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka C.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 12:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 3 razy
wysokość trójkąta równoramiennego
Możesz policzyć prostą, na której leży odcinek AB i policzyć odległość punktu od prstej.
Możesz też policzyć pole trójkąta ze wzoru:
\(\displaystyle{ P= \left| (x _{b} -x _{a})(y _{c} - y _{a})-(x _{c} -x _{a})(y _{b} - y _{a})\right|}\), a potem policzyć długość AB. Wtedy bez problemu obliczysz wysokość.
A najłatwiej;) - narysować, sprawdzić, który bok jest podstawą trójkąta równoramiennego, obliczyć jego środek. Odległość pomiędzy środkiem podstawy a trzecim wierzchołkiem to wysokość trójkąta.
Możesz też policzyć pole trójkąta ze wzoru:
\(\displaystyle{ P= \left| (x _{b} -x _{a})(y _{c} - y _{a})-(x _{c} -x _{a})(y _{b} - y _{a})\right|}\), a potem policzyć długość AB. Wtedy bez problemu obliczysz wysokość.
A najłatwiej;) - narysować, sprawdzić, który bok jest podstawą trójkąta równoramiennego, obliczyć jego środek. Odległość pomiędzy środkiem podstawy a trzecim wierzchołkiem to wysokość trójkąta.