Romb wpisany w równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: marcin22 »

Witam, mam problem z następującym zadankiem:

Kod: Zaznacz cały

W równoległobok o przekątnych 20 cm i 12 cm wpisano romb (tzn. każdy wierzchołek rombu należy do innego boku równoległoboku) w taki sposób, że boki rombu są równoległe do przekątnych równoległoboku. Oblicz długość boku rombu.
Zadanie rozwiązałem tyle że wynik nie zgadza się z odpowiedzią. Zrobiłem rysunek podglądowy:


To że jedna z przekątnych dzieli bok AD równoległoboku wyprowadziłem z tw. Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{h}{|ED|}=\frac{2h}{|AD|}}\) --> \(\displaystyle{ |AD|=2|ED|}\)

Potem z podobieństwa trójkątów AFE i ABD:
\(\displaystyle{ \frac{x}{12}=\frac{\frac{1}{2}a}{a}}\) i wyszło mi x=6cm a powinno 7,5 cm?

Gdzie tu jest błąd? Może w moich założeniach?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: florek177 »

marcin22 pisze:
To że jedna z przekątnych dzieli bok AD równoległoboku wyprowadziłem z tw. Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{h}{|ED|}=\frac{2h}{|AD|}}\) --> \(\displaystyle{ |AD|=2|ED|}\)
te proporcje nie odpowiadają oznaczeniom na rysunku.
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: marcin22 »

Sorry źle przepisałem oznaczenia:

Teraz będzie dobrze:
Awatar użytkownika
erina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 29 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 38 razy

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: erina »

Nikt nie powiedział, że wierzchołki rombu są na środkach boków równoległoboku...

Z Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{|AE|}{|AD|}= \frac{|EF|}{|BD|}= \frac{|EF|}{12}}\)

\(\displaystyle{ \frac{|DE|}{|AD|}= \frac{|EH|}{|AC|}= \frac{|EH|}{20}}\) (ciąg dalszy w spoilerach)
Ukryta treść:    
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: marcin22 »

Czyli jednak błąd w początkowym założeniu, nienawidzę takich pomyłek bo od razu całe zadanie szlag trafia

Dzięki za pomoc w rozwiązaniu, przeanalizowałem, wszystko zrozumiałem (swoją drogą ciekawy trick w dodaniu tego stronami, widziałem takie coś w kilku innych zadaniach i rzeczywiście czasem pomaga dojść do rozwiązania).
ODPOWIEDZ