Suma obwodów dwóch kół jest równe 16 \(\displaystyle{ \pi}\) a suma ich pól powierzchni wynosi 50 \(\displaystyle{ \pi cm^{2}}\). Oblicz pole każdego koła.
Z rozwiązanie i wytłumaczeniem prosze. Chcę to zrozumieć.
Z góry dziękuje.
Suma i pole kół.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Suma i pole kół.
Do rozwiązania układ równań z którego policzysz długości promieni tych okręgów:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 \pi r+2 \pi R=16 \pi \\ \pi r^2+ \pi R^2=50 \pi \end{cases}}\)
Po policzeniu długości promieni bez trudu policzysz pola każdego z kół.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 \pi r+2 \pi R=16 \pi \\ \pi r^2+ \pi R^2=50 \pi \end{cases}}\)
Po policzeniu długości promieni bez trudu policzysz pola każdego z kół.