Obw i miary kątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Blackq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Obw i miary kątów

Post autor: Blackq »

W trójkącie równoramiennym o polu \(\displaystyle{ 12\sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ cm^{2}}\) stosunek wysokości poprowadzonej na podstawę do długości podstawy jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{6}}\) Oblicz miary kątów i obwód tego trójkąta.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Obw i miary kątów

Post autor: piasek101 »

Wysokość \(\displaystyle{ \sqrt 3 x}\).

Podstawa \(\displaystyle{ 6x}\).
Blackq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Obw i miary kątów

Post autor: Blackq »

A jak kto obliczyć ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Obw i miary kątów

Post autor: piasek101 »

Wstawić do wzoru na pole.
Blackq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 7 mar 2010, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Obw i miary kątów

Post autor: Blackq »

Wzór będzie P= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) * a * h

lecz dalej zbytnio nie wiem co z tymi x zrobić ;/
czlowiek_pajak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

Obw i miary kątów

Post autor: czlowiek_pajak »

Podstawiasz:
\(\displaystyle{ \frac{6 \sqrt{3} x^{2}}{2} = 12\sqrt{3}}\)
x wychodzi 2.

Obwód = \(\displaystyle{ 12 + 8\sqrt{3}}\) (to proste)
Kąty: 30, 30, 120 (trygonometria, trójkąt prostokątny)
ODPOWIEDZ