JAK obliczyć wysokość i obwód trojkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Inkognito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 27 razy

JAK obliczyć wysokość i obwód trojkąta

Post autor: Inkognito »

W równoramiennym trójkącie ABC (AC=BC) poprowadzono wysokość AD, która wynosi 12, a do trójkąta ABD wpisanego okręgu promień wynosi 2. Proszę o pomóc w obliczeniach wysokości CE i obwodu.
Z góry Dziękuję
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

JAK obliczyć wysokość i obwód trojkąta

Post autor: piasek101 »

ABD jest prostokątny.
Przy klasycznych oznaczeniach masz \(\displaystyle{ 2r=a+b-c}\) do tego Pitagoras.
Inkognito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 27 razy

JAK obliczyć wysokość i obwód trojkąta

Post autor: Inkognito »

Niewiele mne to dalo
oto mój rysynek :
Z tego ja obliczyłem AB=13, DB=5 i AD juz wiadome - 12.
Więc co dalej?
proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

JAK obliczyć wysokość i obwód trojkąta

Post autor: piasek101 »

Podałem Ci z czego robić; dwa równania z dwoma niewiadomymi (b) czyli |BD| i (c) czyli |AB|.
ODPOWIEDZ