Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
zlafoka
Użytkownik
Posty: 53 Rejestracja: 27 mar 2010, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Post
autor: zlafoka » 10 kwie 2010, o 20:02
Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2y-3=0.}\) Wyznacz równania prostych stycznych do tego okręgu i równoległych do prostej \(\displaystyle{ y=\sqrt{2}x}\) .
piasek101
Użytkownik
Posty: 23496 Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 » 10 kwie 2010, o 21:21
Szukane \(\displaystyle{ y=\sqrt 2 x + b}\) ich odległość od środka okręgu ma być równa promieniowi okręgu.