Dlugosc przekatnej rownolegloboka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Inkognito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 27 razy

Dlugosc przekatnej rownolegloboka

Post autor: Inkognito »

Dlugosc bokow rownolegloboka \(\displaystyle{ \sqrt{2} i \sqrt{5}}\), kat ostry rowny \(\displaystyle{ \alpha}\) . Obliczyc dlugosc dluzszej przekatnej jezeli \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{3 \sqrt{10} }{10}}\) .
Z gury dzieki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Dlugosc przekatnej rownolegloboka

Post autor: piasek101 »

Mając sinusa wyznacz kosinus (np z jedynki trygonometrycznej); a potem z kosinusów co chcą.
ODPOWIEDZ