oblicz wysokość trójkąta
oblicz wysokość trójkąta
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 6√3cm i 8√3cm. Wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość?
- misia27
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 12 lut 2010, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz wysokość trójkąta
pole trójkąta ma więc \(\displaystyle{ p= \frac{1}{2}* \frac{8}{3}* \frac{6}{3}= \frac{8}{3}}\)
z twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ \left( \frac{6}{3} \right) ^{2}+ \ \left( \frac{8}{3} \right) ^{2}= x^{2}}\)
z tego \(\displaystyle{ x= \frac{10}{3}}\)
drugim sposobem obliczając pole mamy
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}* \frac{10}{3}*h= \frac{8}{3}}\)
więc \(\displaystyle{ h= \frac{8}{5}}\)
z twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ \left( \frac{6}{3} \right) ^{2}+ \ \left( \frac{8}{3} \right) ^{2}= x^{2}}\)
z tego \(\displaystyle{ x= \frac{10}{3}}\)
drugim sposobem obliczając pole mamy
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}* \frac{10}{3}*h= \frac{8}{3}}\)
więc \(\displaystyle{ h= \frac{8}{5}}\)