oblicz miarę kątów w trójkacie
oblicz miarę kątów w trójkacie
W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę o 15° mniejszą od miary kąta między ramionami. Miara kąt między ramionami wynosi?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz miarę kątów w trójkacie
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt między ramionami
\(\displaystyle{ \beta}\) - kat przy podstawie
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha +2 \beta =180 \\ \beta = \alpha -15 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \beta}\) - kat przy podstawie
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha +2 \beta =180 \\ \beta = \alpha -15 \end{cases}}\)