oblicz wysokość trójkąta
oblicz wysokość trójkąta
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 6√3cm i 8√3cm. Wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość?
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
oblicz wysokość trójkąta
d-przeciwprostokatna
\(\displaystyle{ d ^{2}=(6 \sqrt{3}) ^{2} +(8 \sqrt{3}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d=10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 6 \sqrt{3} \cdot 8 \sqrt{3 =72}\)
\(\displaystyle{ 72= \frac{1}{2} \cdot d \cdot h}\)
\(\displaystyle{ 72= \frac{1}{2} \cdot 10 \sqrt{3} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ h=4,8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2}=(6 \sqrt{3}) ^{2} +(8 \sqrt{3}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d=10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 6 \sqrt{3} \cdot 8 \sqrt{3 =72}\)
\(\displaystyle{ 72= \frac{1}{2} \cdot d \cdot h}\)
\(\displaystyle{ 72= \frac{1}{2} \cdot 10 \sqrt{3} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ h=4,8 \sqrt{3}}\)