dane są dwa kwadraty, których stosunek obwodów wynosi 2/5. O
- pawelekbielany
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
dane są dwa kwadraty, których stosunek obwodów wynosi 2/5. O
Dane są dwa kwadraty, których stosunek obwodów wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) . Oblicz długość boku każdego kwadratu, jezeli suma ich pól jest równa \(\displaystyle{ 58 cm ^{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 15:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
dane są dwa kwadraty, których stosunek obwodów wynosi 2/5. O
a- bok pierwszego kwadratu
b- drugiego
ze stosunku obwodów wiesz że \(\displaystyle{ 5a=2b}\)
Pole to \(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}=58}\)
Masz układ dwóch równań, podstawiasz do drugiego b jako\(\displaystyle{ b= \frac{5}{2}a}\), czyli z pierwszego równania.
Wychodzi chyba \(\displaystyle{ a= \sqrt{8}=2 \sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ b=5 \sqrt{2}}\).
b- drugiego
ze stosunku obwodów wiesz że \(\displaystyle{ 5a=2b}\)
Pole to \(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}=58}\)
Masz układ dwóch równań, podstawiasz do drugiego b jako\(\displaystyle{ b= \frac{5}{2}a}\), czyli z pierwszego równania.
Wychodzi chyba \(\displaystyle{ a= \sqrt{8}=2 \sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ b=5 \sqrt{2}}\).