Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tomeek14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: tomeek14 »

Witam!
Mam problem z następującymi zadaniami:

Zad. 1
Czworokąt ABCD jest opisany na okręgu o promieniu 2 cm. Oblicz pole zacieniowanego obszaru (zdjecie pod spodem), jeśli |AB| = 5cm oraz |CD| = 3,4cm.
AU
AU
1bcd6f6668e4bbeem.jpg (2.53 KiB) Przejrzano 1231 razy
[/url]

Zad. 2
Uzasadnij, że jeśli w czworokąt o obwodzie \(\displaystyle{ l}\) można wpisać okrąg o promieniu r, to pole tego czworokąta jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}rl}\)

Z góry bardzo dziękuje za pomoc!!
tadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 kwie 2010, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: tadziu »

Mówiłem że cieńki masz autofocus?



edit:
na zadanie 2 jest taki wzór specjalistyczny na pole czworokąta opisanego na okręgu:
P= 1/2 *r*(a+b+c+d)
elo111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: elo111 »

Mógłby ktoś rozwiązać zad 1 też potrzebuję.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: Sherlock »

Zad.1

Ponieważ w czworokąt możemy wpisać okrąg:
\(\displaystyle{ |AB|+|CD|=|DA|+|BC|=8,4}\)
Zauważ, że pole czworokąta to suma pól czterech trójkątów:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot |AB| + \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot |BC| + \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot |CD| + \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot |DA| = \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot (|AB|+|BC|+|CD|+|DA|)=...}\)
Na końcu pozostaje od pola czworokąta odjąć pole koła.
elo111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: elo111 »

A jak wyliczyć \(\displaystyle{ |BC|}\) i \(\displaystyle{ |DA|}\)
mam tak
\(\displaystyle{ P = 11,8 + 2|BC| + 2|DA|}\)
bacham
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 paź 2010, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: bacham »

Ogółem to raczej masz napisane powyżej iż
|AB|+|CD|=|BC|+|DA|....
Zastem wynik jest taki ,że :
P=8.4+8.4=16.8
A końcowy
P=(16.8-4 pi )cm ^{} 2
elo111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: elo111 »

A jak obliczyłeś to że koło ma \(\displaystyle{ 4/pi}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: Sherlock »

Pole koła o promieniu \(\displaystyle{ 2cm}\) wynosi \(\displaystyle{ 4\pi cm^2}\) (wzór).
bacham
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 paź 2010, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin

Czworokąt opisany na okręgu Oblicz pole zacieniowanej FIGURY

Post autor: bacham »

własnie miałem to napisać ,ale za późno
ODPOWIEDZ