Punkty A,B,C należą do okręgu o promieniu 9 cm. Środek tego okręgu należy do odcinka AB i sinus kąta BAC jest rowny 0,(5) Oblicz pole trojkata ABC. Wykonaj rysunek.
Wie ktos jak to ma wogole wygladac na rysunku? Z gory dzieki za pomoc
Koło...
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Koło...
jesli chodzi o rysunek no to wyznaszasz soebie dowolne 2 punkty na okregu a i c a punkt b jest punktem lezacy na srednicy wposlnej z punktem a a troche nagmatwalem ale mam nadzieje ze wiesz o co chodzi :> jednym slowem powstaje ci trojkat prostokatny abc
i potem liczysz \(\displaystyle{ \sin\a=0,(5)=\frac{BC}{AB}}\) gdzie ab=2r=18 dalej sobie poradzisz
\(\displaystyle{ \a=\angle{BAC}}\)
i potem liczysz \(\displaystyle{ \sin\a=0,(5)=\frac{BC}{AB}}\) gdzie ab=2r=18 dalej sobie poradzisz
\(\displaystyle{ \a=\angle{BAC}}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, o 19:00 przez greey10, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 23 wrz 2006, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stolica :))))
- Podziękował: 22 razy
Koło...
Nie kumam...
ja mam taki rysunek mniej wiecej
......................A
.......C.............* (środek okręgu)
.......................B
I nie wiem dlaczego sinus to jest BC/AB u mnie to by było C*/AC dobrze to mam?
ja mam taki rysunek mniej wiecej
......................A
.......C.............* (środek okręgu)
.......................B
I nie wiem dlaczego sinus to jest BC/AB u mnie to by było C*/AC dobrze to mam?
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Koło...
ok juz skapnolem sie o co chodzi tak naprawde obie metody sa dobre wiec good job. ej bo tak naprawde to zalezy ktory trojkat prostokatny sobie wybierzesz ty wybrales ten mniejszy a ja po prostu wybralem wiekszy.
powiem Ci szczerze ze jak by miala byc ktoras z tych metod zla to bardziej moja :>
powiem Ci szczerze ze jak by miala byc ktoras z tych metod zla to bardziej moja :>
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Koło...
Dobrze było, kąt BAC nazwijmy go \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt leżący przy wierzchołku A. Sinusem nazywamy stosunek przyprostokątnej leżącej na przeciwko kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) do przeciwprostokątnej czyli 2r czyli \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{BC}{2r}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac {1}{2}=\frac{BC}{18}}\)