Witam
Prosze o pomoc w rozwiazaniu dwoch zadan.
1. Jeden z bokow prostokatnego basenu stanowi 60% drugiego boku. Wyznacz obwod tego basenu jezeli pole powierzchni wynosi 1500 m kwadratowych.
2. Wyznacz wysokosc rownolegloboku ABCD poprowadzone z wierzcholka D wynosza 4 i 8, obwod jest rowny 36. Oblicz pole tego rownolegloboku.
Pole rownolegloboku i obwod trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
Pole rownolegloboku i obwod trapezu
1.\(\displaystyle{ \begin{cases} a*b = 1600 \\ a=0,6b \end{cases}}\)
2. \(\displaystyle{ \begin{cases} 2a + 2b = 36 \\ 4 * a = 8 * b \end{cases}}\)
2. \(\displaystyle{ \begin{cases} 2a + 2b = 36 \\ 4 * a = 8 * b \end{cases}}\)