Koło wpisane w trókąt równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
0Kindzia0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 paź 2006, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lewin Brzeski

Koło wpisane w trókąt równoramienny

Post autor: 0Kindzia0 »

Mam pytanie. Wogóle to nie wiem czy w dobrym miejscu pisze bo jestem tu pierwszy raz. Mam małe zapytanko dostałam zadanie na kółku i nie wiem jak je roziwązać bo nie mogę znaleźć żadnej zależności. Oto zadanie:
Okrąg o środku O i promieniu r wpisano w trójkąt równoramienny KLN o dł. boków 6, 6, i 4 cm. Oblicz dł okręgu.
Tylko najpierw problem jest taki jak tu mozna obliczyć promien koła;(???
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Koło wpisane w trókąt równoramienny

Post autor: mol_ksiazkowy »

odcinki styczne, tj, te na jakie podzieli okrąg boki trojkata, to x, y, z i wtedy
\(\displaystyle{ x+y = 4, \ y+z = 6 , \ x+z =6}\), wylicz je i dalej juz łątwo
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 18 razy

Koło wpisane w trókąt równoramienny

Post autor: qsiarz »

ew mozesz policzyc wysokosc trojkata z pitagorasa i pole, za pomoca podstawy i wysokosci. potem zauwazasz ze pole to takze iloczyn promienia z suma wszystkich bokow dzielony na dwa.
ODPOWIEDZ