W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 6 cm i 15 cm, przekątna trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego. Oblicz obwód i pole trapezu.
Proszę o wskazówki
Trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Trapez równoramienny
Jak na przygotowującego się do OMG to trochę są za proste zadania To raczej na wojewódzki konkurs przedmiotowy .Wicio pisze:Oto rysunek:
... tuunt8.jpg
Widać , rozrysowałem Ci kąty i łatwo zauważyć , że ramie ma tyle co górna podstawa więc obwód to:
\(\displaystyle{ Obw= 15+6+6+6}\)
Zaś pole z pitagorasa
\(\displaystyle{ x= \frac{15-6}{2} =4,5}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} = 6 ^{2}}\)
Obliczasz h i pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{15+6}{2} \cdot h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
Trapez równoramienny
Oblicz pole trapezu równoramiennego którego dolna podstawa ma 74 dm a górna 46 dm. Kąty przy podstawie mają po 45 stopni.
Proszę o pomoc z matematyki jestem zielony...
Proszę o pomoc z matematyki jestem zielony...
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
Trapez równoramienny
Jeżeli masz trapez równoramienny, to odcinki które są różnicą długości dłuższej i dolnej podstawy są równej długości. Kąt 45 stopni to kąt charakterystyczny. Przyprostokatne w takim trojkacie sa rownej dlugosci. Jeden taki odcinek ma 74-46 / 2 dm i miara jest rowny wysokosci. Podstaw do wzoru na pole trapezu.