W trapezie ABCD podstawy AB i CD oraz ramie AD mają długość odpowiednio 21, 3 i 5 O ile trzeba przedłużyć ramię AD, by przecieło się z przedłużeniem ramienia BC
Jak to zrobić bo jutro poprawiam klasówke a takie zadanie było na klasówce i do tej pory niewiem jak to zrobić próbowałem ale niewyszło mi
O ile trzeba przedłużyć ramię
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
O ile trzeba przedłużyć ramię
S - punkt zetknięcia przedłużeń BC i AD
|DS|=x
z talesa:
\(\displaystyle{ \frac{x+5}{21}=\frac{x}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3x+15=21x}\)
\(\displaystyle{ 18x=15}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{5}{6}}\)
|DS|=x
z talesa:
\(\displaystyle{ \frac{x+5}{21}=\frac{x}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3x+15=21x}\)
\(\displaystyle{ 18x=15}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{5}{6}}\)