długość trzeciego boku trójkąta
długość trzeciego boku trójkąta
w trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A jest dwa razy większy, od kąta przy wierzchołku B. Boki AB i AC mają odpowiednio długości c i b. Wyznacz długość trzeciego boku.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 4 kwie 2010, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
długość trzeciego boku trójkąta
Odpowiedź:
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin \alpha }}\)
Obliczenia przesyłam w linku:
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin \alpha }}\)
Obliczenia przesyłam w linku: