Środek ciężkości trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
dymek010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 1 lis 2009, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 13 razy

Środek ciężkości trójkąta

Post autor: dymek010 »

Bok trójkąta równobocznego ma długość 6cm. Oblicz odległość środka ciężkości tego trójkąta od jego boków.

PS. Co to w ogóle jest środek ciężkości
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Środek ciężkości trójkąta

Post autor: piasek101 »

Ogólnie - miejsce przecięcia środkowych trójkąta.
Awatar użytkownika
dymek010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 1 lis 2009, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 13 razy

Środek ciężkości trójkąta

Post autor: dymek010 »

A jakie są własności takiego środka ciężkości, np. w trójkącie równobocznym czy prostokątnym? Czy przecinają się w połowie?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Środek ciężkości trójkąta

Post autor: Lbubsazob »

Środek ciężkości to punkt przecięcia się środkowych trójkąta. W równobocznym środkowe i wysokości się pokrywają. Wiadomo, że środek ciężkości dzieli wysokość w stosunku \(\displaystyle{ 2:1}\) licząc od wierzchołka, a wysokość tego trójkąta to \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\). Więc dłuższy odcinek ma \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\), a krótszy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
ODPOWIEDZ