promień okręgu wpisanego w kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
promień okręgu wpisanego w kwadrat
Promień okręgu wpisanego w kwadrat o przekątnej d = 6 ma długość...?? Proszę o obliczenia...
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
promień okręgu wpisanego w kwadrat
\(\displaystyle{ a^2+a^2=d^2}\)
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a= \frac{\sqrt{2}}{2} \cdot d}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{\sqrt{2}}{2} \cdot 6=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2} = \frac{3}{2} \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a= \frac{\sqrt{2}}{2} \cdot d}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{\sqrt{2}}{2} \cdot 6=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2} = \frac{3}{2} \sqrt{2}}\)