odcinek i koło
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 163 razy
odcinek i koło
Jak sprawdzić czy odcinek o początku w punkcie A(x1,y1) i końcu B(x2,y2) przetnie (tzn przecięcie zbiorów punktowych nie jest równe zbiorowi pustemu i gdy odcinek w całości znajduje się wewnątrz koła to również traktujemy to jako przecięcie) koło o środku w punkcie P(s1,s2) i promieniu r ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 1 raz
odcinek i koło
Wzór na okrąg o środku w punkcie a,b i promieniu r
\(\displaystyle{ \left(x-a \right)^{2} + \left(y-b \right)^{2} = r^{2}}\)
3 przypadki
Układ równań z prostą przechodzącą przez twoje dwa punkty.
2 wyniki przecina okrąg
1 wynik jest do niego styczny
0 wspólnych rysujesz sobie wszystko ładnie i sprawdzasz czy zawiera się w obszarze czy nie.
Musisz jeszcze sprawdzić czy punkty wspólne zawierają się w twoim odcinku.
Jeżeli to co napisałem jest nie jasne, zapraszam do tablic matematycznych z geometrii analitycznej ; )
Żadna filozofia
\(\displaystyle{ \left(x-a \right)^{2} + \left(y-b \right)^{2} = r^{2}}\)
3 przypadki
Układ równań z prostą przechodzącą przez twoje dwa punkty.
2 wyniki przecina okrąg
1 wynik jest do niego styczny
0 wspólnych rysujesz sobie wszystko ładnie i sprawdzasz czy zawiera się w obszarze czy nie.
Musisz jeszcze sprawdzić czy punkty wspólne zawierają się w twoim odcinku.
Jeżeli to co napisałem jest nie jasne, zapraszam do tablic matematycznych z geometrii analitycznej ; )
Żadna filozofia