Na morzu....

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
N7Komandor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom
Podziękował: 5 razy

Na morzu....

Post autor: N7Komandor »

Na morzu widać z żaglówki światło latarni morskiej pod kątem o mierze 30 stopni. Po przepłynięciu 50 m w kierunku latarni, światło latarni widać pod kątem 60 stopni. Oblicz wysokość latarni. Wynik podaj w zaokrągleniu do 0,1m.

Dzięki za pomoc.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Na morzu....

Post autor: Lbubsazob »


\(\displaystyle{ h=x \sqrt{3}\\
tg30^{\circ}= \frac{x \sqrt{3} }{x+50}}\)

potem liczysz x, a mając x - wysokość tego trójkąta (w przybliżeniu)
ODPOWIEDZ