Oblicz długość drugiej podstawy trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Oblicz długość drugiej podstawy trapezu

Post autor: edaro »

W trapezie KLMN punkt P jest punktem przecięcia przekątnych trapezu. Oblicz długość podstawy KL, mając dane: MN=3, MP=2, PK=5.
Rozumiem, że trójkąty PMN i PKL są podobne z cechy kkk i wtedy stosunek \(\displaystyle{ \frac{ \left| MP \right|}{ \left| PK \right|}}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\).
Następnie podstawę MN mnożę razy ten stosunek?
Jak można elegancko to zapisać?
ODPOWIEDZ