trapez, środki podstaw, kąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
AJRISZzZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 mar 2010, o 13:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

trapez, środki podstaw, kąty

Post autor: AJRISZzZ »

W trapezie ABCD podstawy mają długości: AB=a, CD=b, gdzie a>b>0 oraz |\(\displaystyle{ \sphericalangle BAD}\)|+ |\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC}\)|= 90st. Środek M podstawy AB połączono ze środkiem N podstawy CD. Wykaż, że |MN|= \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2}}\) .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trapez, środki podstaw, kąty

Post autor: piasek101 »

Przedłużasz ramiona do ich przecięcia.
Szukasz trójkątów prostokątnych i ich środkowych poprowadzonych do przeciwprostokątnych - i otrzymujesz (mam nadzieję) co chną, albo pytasz.
AJRISZzZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 mar 2010, o 13:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

trapez, środki podstaw, kąty

Post autor: AJRISZzZ »

dziekuje bardzo
ODPOWIEDZ