witam mam problem z tym zadaniem i nie mam pojecia jak sie za to zabrac ... niestetz matematyka to nie jest moj ulubionz przedmiot bede bardzo wdzieczna jesli ktos moglbz poswiecic chwilke na to zaadanie ! dziekuje i wesolzch swiat
Jeden z kątów trapezu prostokątnego ma miarę 120 stopni . Krótsza podstawa ma długość 4, a dłuższe
ramię jest równe 6. Oblicz pole tego trapezu.
kat trapeyzu prostokatneg
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam...
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
kat trapeyzu prostokatneg
\(\displaystyle{ \frac{x}{6}=cos60}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+x ^{2}= 6^{2}}\)
oblicz h
a-dolna podstawa
b-górna podstawa
h-wysokość
\(\displaystyle{ a=4+x}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b) \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+x ^{2}= 6^{2}}\)
oblicz h
a-dolna podstawa
b-górna podstawa
h-wysokość
\(\displaystyle{ a=4+x}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b) \cdot h}{2}}\)