Trójkąt prostokątny wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
daniel285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 111 razy

Trójkąt prostokątny wpisany w okrąg

Post autor: daniel285 »

Prosze o sprawdzenie zadania

W okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 2\sqrt{5}}\) wpisano trójkąt prostokątny, którego jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz długość krótszej przyprostokątnej.

y-przeciwprostokatna
x-krotsza przypr.
2x-dluzsza

\(\displaystyle{ R= \frac{1}{2} y}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}=\frac{1}{2}y}\)
\(\displaystyle{ y=4\sqrt{5}}\)

\(\displaystyle{ x^2+(2x)^2=(4\sqrt{5})^2}\)
x=4
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt prostokątny wpisany w okrąg

Post autor: piasek101 »

Ok.
ODPOWIEDZ