obwód trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
uzytkownik71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 23 sty 2010, o 15:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dalekoO
Podziękował: 50 razy

obwód trapezu

Post autor: uzytkownik71 »

W trapezie prostokatnym długość krótszej podstawy i wysokość są równe.Krótsza przekątna tego trapezu ma długość \(\displaystyle{ 2}\)\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)cm.Oblicz obwód tego trapezu,jezeli jego pole jest równe \(\displaystyle{ 28cm^2}\).
moje rozwiazanie

\(\displaystyle{ 2+2+26+}\) \(\displaystyle{ \sqrt{580}}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ 30+}\) \(\displaystyle{ \sqrt{580}}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

obwód trapezu

Post autor: rodzyn7773 »

Dobrze.
ODPOWIEDZ