Okrąg opisany na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
Okrąg opisany na trójkącie
Proszę o pomoc w tych zadaniach:
zad. 1
W okrąg o promieniu 5 cm wpisany jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 cm. Oblicz długość ramion tego trójkąta (rozpatrz dwa przypadki).
zad. 2
a) Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym, którego przyprostokątne maja długość 7 cm i 12 cm.
b) Pole trójkąta prostokątnego jest równe 18 cm2. Wysokość przeprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4 cm. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
c) Stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 10cm. Oblicz z pole tego trójkąta.
zad. 1
W okrąg o promieniu 5 cm wpisany jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 cm. Oblicz długość ramion tego trójkąta (rozpatrz dwa przypadki).
zad. 2
a) Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym, którego przyprostokątne maja długość 7 cm i 12 cm.
b) Pole trójkąta prostokątnego jest równe 18 cm2. Wysokość przeprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4 cm. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
c) Stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 10cm. Oblicz z pole tego trójkąta.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2010, o 23:07 przez nikola012, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Okrąg opisany na trójkącie
1.
a)
Teoria:
Zauważywszy, że jest to trójkąt prostokątny środek okregu opisanego znajduje sie na srodku przeciwprostokątnej. Wiec promien wynosi 2cm.
b)
I przypadek
Wystarczy narysować zaistniała sytuacje. Wiadomo ze \(\displaystyle{ R=5}\). Druga ważna informacja to podstawa równa 6 oraz równoramienność. WYstarczy ów trójkąt podzielić na dwa równe prostokątne. Oraz od punktu srodka okregu do wierzchołka podstawy. Jego dlugość równa sie \(\displaystyle{ 5}\) ponieważ jest to promień. Uzyskujemy wiec tw. Pitagorasa:
y=ramie
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}6)^{2}+x^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4cm}\)
Jedną część wysokościu mamy z głowy a druga wynosi 5 ponieważ to promień ; ). \(\displaystyle{ h=9}\)
Znowu tw. Pitagorasa. teraz liczymy juz ramie:
\(\displaystyle{ 3^{2}+9^{2}=y^{2}}\)
\(\displaystyle{ y= 3\sqrt{10}[cm]}\)
uff...
II przypadek
...łatwiej. Mamy już wysokość jednego trójkąta. drugi trójkąt równoramienny powstanie dokladnie po drugiej stronie podstawy. wiec: \(\displaystyle{ h2=1}\)
Znowu pitagoras:
...
tym samym sposobem
\(\displaystyle{ y= \sqrt{10}}\)
2. Pitagoras xd
\(\displaystyle{ 7^{2}+12^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{193}}\)
R jest połowa c... ponieważ c to przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ R= \frac{ \sqrt{193} }{2}}\)
a)
Teoria:
Zauważywszy, że jest to trójkąt prostokątny środek okregu opisanego znajduje sie na srodku przeciwprostokątnej. Wiec promien wynosi 2cm.
b)
I przypadek
Wystarczy narysować zaistniała sytuacje. Wiadomo ze \(\displaystyle{ R=5}\). Druga ważna informacja to podstawa równa 6 oraz równoramienność. WYstarczy ów trójkąt podzielić na dwa równe prostokątne. Oraz od punktu srodka okregu do wierzchołka podstawy. Jego dlugość równa sie \(\displaystyle{ 5}\) ponieważ jest to promień. Uzyskujemy wiec tw. Pitagorasa:
y=ramie
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}6)^{2}+x^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4cm}\)
Jedną część wysokościu mamy z głowy a druga wynosi 5 ponieważ to promień ; ). \(\displaystyle{ h=9}\)
Znowu tw. Pitagorasa. teraz liczymy juz ramie:
\(\displaystyle{ 3^{2}+9^{2}=y^{2}}\)
\(\displaystyle{ y= 3\sqrt{10}[cm]}\)
uff...
II przypadek
...łatwiej. Mamy już wysokość jednego trójkąta. drugi trójkąt równoramienny powstanie dokladnie po drugiej stronie podstawy. wiec: \(\displaystyle{ h2=1}\)
Znowu pitagoras:
...
tym samym sposobem
\(\displaystyle{ y= \sqrt{10}}\)
2. Pitagoras xd
\(\displaystyle{ 7^{2}+12^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{193}}\)
R jest połowa c... ponieważ c to przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ R= \frac{ \sqrt{193} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 31 mar 2010, o 18:42 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Okrąg opisany na trójkącie
2. c) czyli przyprostokątne to \(\displaystyle{ a=3x}\); \(\displaystyle{ b=4x}\); przeciwprostokątna z Pitagorasa \(\displaystyle{ c=5x}\).
A przecież (R=0,5c).
A przecież (R=0,5c).
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
Okrąg opisany na trójkącie
Zobaczę czy mi wyjdzie. a w tym zad. 1 w a) wyszło mi inaczej, bo 2pier z 2. ( 2/R= sin 45= pier z 2/2
R= 2pier z 2-- 31 mar 2010, o 18:01 --a jeszcze mam pytania do zad. 1 b) II przypadek: która to jest ta wysokość h2? I dlaczego 1 ?
R= 2pier z 2-- 31 mar 2010, o 18:01 --a jeszcze mam pytania do zad. 1 b) II przypadek: która to jest ta wysokość h2? I dlaczego 1 ?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Okrąg opisany na trójkącie
Skoro Mieliśmy rozpatrzyć 2 przypadki. h2 to jest druga wysokość trójkąta -> druga możliwa do stworzenia w takim okregu... xD. Skoro Śr=10 a poprzedniego trójkata wysokość obliczyliśmy i wyszla 9. Ten drugi musi miec 10-9=1
zad 1
a) niepotrzeba tu sie bawic trygonometrią. To co Ci napisalem wynika definicji. Zauważ, że trójkąt prostokątny to jest połowa prostokąta odciętego w miejscu przekątnej ; ). To co ty policzyłaś z cos to jest długość ramienia a nie promień okregu ; )
zad 1
a) niepotrzeba tu sie bawic trygonometrią. To co Ci napisalem wynika definicji. Zauważ, że trójkąt prostokątny to jest połowa prostokąta odciętego w miejscu przekątnej ; ). To co ty policzyłaś z cos to jest długość ramienia a nie promień okregu ; )
Ostatnio zmieniony 31 mar 2010, o 19:20 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
Okrąg opisany na trójkącie
hmm.. no juz wiem, który to trójkąt ale jeszcze sie zastanawiam skąd R=10 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
Okrąg opisany na trójkącie
w zad. 2 b) wyszło r= pierwiastek z 65?-- 31 mar 2010, o 18:59 --i nie za bardzo wiem jak zrobić to c) mógłbys mi napisać skąd to a=3x b=4x?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Okrąg opisany na trójkącie
Przecież w zadaniu byłonikola012 pisze: i nie za bardzo wiem jak zrobić to c) mógłbys mi napisać skąd to a=3x b=4x?
,,Stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4."
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Okrąg opisany na trójkącie
nie
\(\displaystyle{ P=96cm^{2}}\)
Skoro promien okregu opisnaego ma 10cm... przeciwprostokątna ma dlugosc 20 cm
3:4
wiec:
\(\displaystyle{ (\frac{3}{7}x)^{2}+ (\frac{4}{7}x)^{2}=400}\)
x - zmienna pomocnicza (suma przyprostokatnych)
\(\displaystyle{ x=28}\)
I przyprostokątna
\(\displaystyle{ \frac{3}{7}*28=12}\)
II przyprostokatna
\(\displaystyle{ \frac{4}{7}*28=16}\)
reszta juz latwa
\(\displaystyle{ P=96cm^{2}}\)
Skoro promien okregu opisnaego ma 10cm... przeciwprostokątna ma dlugosc 20 cm
3:4
wiec:
\(\displaystyle{ (\frac{3}{7}x)^{2}+ (\frac{4}{7}x)^{2}=400}\)
x - zmienna pomocnicza (suma przyprostokatnych)
\(\displaystyle{ x=28}\)
I przyprostokątna
\(\displaystyle{ \frac{3}{7}*28=12}\)
II przyprostokatna
\(\displaystyle{ \frac{4}{7}*28=16}\)
reszta juz latwa
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
Okrąg opisany na trójkącie
\(\displaystyle{ (\frac{3}{7}x)^{2}+ (\frac{4}{7}x)^{2}=400}\)
\(\displaystyle{ x=28}\)
jak to wyliczyc?
9/49 x2 + 16/49x2 =400 a dalej: 25/49x2=400 ? bo cos 28 mi nie wychodzi..
\(\displaystyle{ x=28}\)
jak to wyliczyc?
9/49 x2 + 16/49x2 =400 a dalej: 25/49x2=400 ? bo cos 28 mi nie wychodzi..