Pole i obwód równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kroolik_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 lip 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Pole i obwód równoległoboku

Post autor: kroolik_91 »

Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia się przekątnych jest odległy od jego boków odpowiednio o 2cm i 4cm. Wyznacz pole i obwód równoległoboku
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Pole i obwód równoległoboku

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ h=4\\ a=8\\ P=a\cdothh=4\cdot8=32}\)

\(\displaystyle{ P=a\cdot\ b\cdot sin \alpha\\ 32=8\cdot b \cdot 0,5 \Rightarrow b=8\\ Ob=2a+2b=32}\)
ODPOWIEDZ