wyznacz długość trzeciego boku
wyznacz długość trzeciego boku
danyjest trójkąt o bokach 4, 6 i kącie miedzy nimi 120 wyznacz długość trzeciego boku
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wyznacz długość trzeciego boku
Twierdzenie cosinusów: \(\displaystyle{ a^2=6^2+4^2-2\cdot 6\cdot 4\cdot cos120^{\circ}}\).
\(\displaystyle{ cos120^{\circ}}\) możesz obliczyć z sumy cosinusów: \(\displaystyle{ cos \left( 90^{\circ}+30^{\circ}\right)}\).
\(\displaystyle{ cos120^{\circ}}\) możesz obliczyć z sumy cosinusów: \(\displaystyle{ cos \left( 90^{\circ}+30^{\circ}\right)}\).