Promień mniejszego okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Promień mniejszego okręgu
Pole pierścienia kołowego wynosi 8478cm.Promień większego okręgu ograniczającego ten pierścień ma długość 60cm.Oblicz promień mniejszego okręgu.Przyjmij \(\displaystyle{ \pi}\) = 3,14.
- Liop91
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Pomógł: 12 razy
Promień mniejszego okręgu
Pole P pierścienia jest równe
\(\displaystyle{ P=\pi \cdot R ^{2}-\pi \cdot r ^{2}}\)
Gdzie R to promień większego okręgu a r mniejeszego po przekształceniu będziesz miał
\(\displaystyle{ r= \sqrt{ \frac{P-\pi \cdot R ^{2}}{\pi} }}\)
\(\displaystyle{ P=\pi \cdot R ^{2}-\pi \cdot r ^{2}}\)
Gdzie R to promień większego okręgu a r mniejeszego po przekształceniu będziesz miał
\(\displaystyle{ r= \sqrt{ \frac{P-\pi \cdot R ^{2}}{\pi} }}\)