Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
kozidrak
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 21:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gliwice
Post
autor: kozidrak »
Pole powierzchni bocznej stożka ma 15 pi , a wysokość 4. Oblicz objętość stożka.
-
aga464
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 17:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: plska
- Pomógł: 2 razy
Post
autor: aga464 »
Pb=2*pi*r*h
Pb=15pi
h=4
czyli r=15/8
v=pi*r^2*h